Korenfestival 2019

[TERUGBLIK KORENFESTIVAL]

Hoogstaande optredens tijdens Korenfestival 2019!

Afgelopen zaterdag was het alweer de 16e editie van het inmiddels bekende Korenfestival Hoek van Holland in het plaatselijk Huis van de Wijk ‘De Hoekstee’. Het festival is georganiseerd door de stichting Muziekdag Hoek van Holland in nauwe samenwerking met de Eerste Hoekse Accordeon Vereniging en Vitis Welzijn/Humanitas en is financieel mogelijk gemaakt dankzij subsidie van de gemeente Rotterdam en een bijdrage van ‘Cultuurzee’.

De 12 deelnemende koren hebben een gevarieerd programma laten horen, van smartlap tot popsong en alles wat er tussenin zit. Er deden koren mee uit alle windstreken: Rotterdam, Rozenburg, Maassluis, ‘s-Gravenzande, Naaldwijk en er was zelfs een koor uit ons buurland Duitsland uit het plaatsje Wülfrath van de partij. Alle deelnemende koren kregen na hun spetterende optreden een juryrapport mee naar huis. Femke Ton, jurylid en o.a. als zangpedagoge verbonden aan Codarts, gaf aan het eind van de avond aan, dat het opmerkelijk is hoeveel koren t.o.v. eerdere edities stappen hebben gemaakt. Jurylid Wouter Muste voegde er nog aan toe dat ze blij waren dat ze geen winnaar hoefden te kiezen, de koren presteren allemaal naar vermogen in hun eigen discipline. Wat opviel tijdens deze editie is, dat veel koren echt werk hebben gemaakt van de presentatie, attributen en kleding. Zelfs choreografie werd ingezet om de verhalen van de nummers kracht bij te zetten.

Gelukkig was er gedurende het festival genoeg publiek aanwezig, ondanks het mooie weer overdag en het songfestival in de avond. Het juryrapport is natuurlijk belangrijk maar het publiek zorgt uiteindelijk voor een extra dimensie. De koren hebben gezamenlijk bewezen dat er voor bijna ieder individu een koor bestaat. Ook 2 Hoekse koren hebben hun zangkunsten vertoond. Oecumenisch koor “Together” o.l.v. Peter Dingemanse bracht bekende werken zoals ‘I still haven’t found what i’m looking for’ en ‘The Rose’, maar ook minder bekende werken zoals ‘Lean on me’ en ‘One voice’. Het enthousiasme straalde ervan af!

De dag werd afgesloten door de “Hoekse Tranentrekkers” met begeleidingsband “De Plengers” o.l.v. Paula van Wanrooy. De Tranentrekkers kregen de zaal mee met nummers zoals: ‘Samen zijn’ (Willeke Alberti) en ‘Ik haal alles uit het leven’. Voordat er afgesloten werd bedankte Johan Schot namens de organisatie Ben Vrolijk, die voor het eerst, maar op voortreffelijke wijze de presentatie verzorgde en de vaste kern van vrijwilligers voor hun inzet, want zonder deze mensen is het niet mogelijk zo’n dag te organiseren. En zoals het de traditie betaamd zongen de beide juryleden weer uit volle borst mee met de ‘Tranentrekkers’ tijdens het toepasselijke slotlied ‘Leef’ (André Hazes Jr.). Het was een mooie finale van een geslaagd festival, waarvoor de “Krijsende Krengen” uit Rotterdam een speciaal lied over Hoek van Holland hadden geschreven als dank aan de organisatie.

Wij zijn de Krijsende Krengen
dit jaar weer van de partij
zingen vol inzet en passie
want zing je, dan hoor je erbij.

Hoek van Holland
stad van een luisterrijk zangfestijn
U hoort het al
het Korenfestival
is vandaag weer in mooi Hoek van Holland.

Hulde aan U Hoek van Holland
daardoor zijn wij allen hier
met dank aan de organisatie
zo’n dag met elkaar geeft plezier.

Hoek van Holland
driewerf hoera voor dit festival
wij zongen mee, dat stemt ons tevree
en nu aan de jajem, de koffie of thee!!

(tekst: Margriet van Gelder – muziek: Droomland)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.